Gedenksteen met Runen

Gedenksteen met Runen

donderdag 3 februari 2011

Het spijkerschrift

De kinderen zijn echt heel enthousiast bezig met het project. Vanochtend kwamen een paar kinderen van groep 3a in de klas met spullen over het thema. Maja had mooie platen van rotstekeningen en ander materiaal mee dat met het schrift te maken heeft. Enrico had thuis een klein stukje geschreven over de aapmensen en Dong Uk had zelf een aantal Chinese tekens op een blaadje getekend. Dit kunt u allemaal straks op de tentoonstelling bewonderen. Het is zo leuk om te merken hoe de kinderen zich geprikkeld voelen om er zelf mee aan de slag te gaan.

Vandaag hebben we het gehad over het spijkerschrift. Het vermoedelijk door de
Soemiers ontworpen schrift, bleef in gebruik tot ca. 100 v.C., Het oude spijkerschrift bezat woordtekens, lettergreeptekens  en tekens voor woorden met meer dan een betekenis.
Het ontcijferen van het spijkerschrift is erg moeilijk. Steeds meer volken gingen het gebruiken en steeds meer tekens kwamen erbij.

Het spijkerschrift is samen met de hiërogliefen de eerste volwaardige vorm van een schrift. Het is in ca. 3000 v.C. in Mesopotamie ontstaan. Het bestaat uit spijker- of wigvormige inscripties in kleitabletten, die gebakken werden en zo lang bewaard konden worden. De kinderen hebben met echte spijkers in klei hun eigen spijkerschrift ontworpen. Het ziet er heel echt uit.
Spijkerschrift, ca. 2600 voor Christus

2 opmerkingen:

  1. Beste Klas 3a. Wat ontzettend leuk om te lezen hoe enthousiast jullie bezig zijn met het handschrift. Ga zo door. Groeten, René Guezen (vader Nienke)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi,
    Ik heb net samen met Lotte gelezen wat jullie allemaal leren over de geschiedenis van het schrift en over de leuke opdrachten die erbij horen. Hartstikke leuk en goed!
    Succes en veel plezier verder!
    Marielle

    BeantwoordenVerwijderen