Gedenksteen met Runen

Gedenksteen met Runen

maandag 7 februari 2011

Hiërogliefen

Hiërogliefen vormen het schrift van het Oude Egypte. Door de Egyptenaren werden ze ook Medu Netjer of "Goddelijke Woorden" genoemd. Het schrift is rond 3100 v. Chr. ontstaan en werd tot aan het eind van de Oud-Egyptische beschaving gebruikt, waarna het langzaamaan vervangen werd door het Grieks en later het Arabisch.

De Egyptische hiërogliefen zijn pictogrammen (Daar hebben we het in de klas al over gehad) die klanken uitdrukken. Ze werden alleen geschreven door priesters die een langdurige en zware opleiding kregen. De vroegste hiërogliefen zijn gevonden in de graven van de eerste koningen zoals de koning Narmer.

De juf had voor ons allemaal onze naam in hiërogliefen uitgeprint. Dat kun je zelf ook doen via een van de links op onze blog. Op een tekenvel hebben we de tekens geoefend. Later hebben we onze naam heel mooi in ons tekenschrift gemaakt. Morgen gaan we onze naam in hiërogliefen op een boekenlegger schrijven. Daarvoor gebruiken we een strook papier die we door de thee hebben gehaald. Zo lijkt papier heel oud. De stroken hebben we op de verwarming gelegd om te drogen. Morgen zijn ze klaar voor gebruik. Lees je morgen weer mee wat we hebben gedaan?

Hiëroglief Isis.JPG

Geen opmerkingen:

Een reactie posten